1 Şubat 2011 Salı

notebook ile netbook arasindaki farklar neler

Kolay ve pratik internet bağlantısı sağlayabilen Netbook 'ların şu an kullandığımız dizüstü bilgisayarlarına göre farklılıkları bulunuyor:

Netbook, notebook ya da laptop kelimelerini kullanılırken duyduğunuzda ya da gördüğünüzde özellikle de yeni bir bilgisayar kullanıcıysanız bu sizin için oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Laptoplar portatif ve kullanışlıdır. Ancak birçok kullanıcı laptoplar ile netbooklar arasındaki farkı kavrayamamış durumda ve sonuç olarak aldıkları cihazların performansı konusunda tatmin olmuyorlar. Geleneksel notebooklar daha güçlü işlemciler, daha çok uygulama ve bir bilgisayarın yapabileceği herşeyi kullanıcılarına sunarken, netbooklar daha az güçlü işlemcilere, daha az güç kullanımı gerektiren işletim sistemlerine sahipler ve güçlü bir notebookun yapabileceği uygulamaları yerine getiremezler.

Bir araştırma, netbook satın alan kullanıcıların `'ının netbook ve laptopların aynı işlevlere sahip olduklarını düşündüklerini gösteriyor.
Şimdi netbook ya da notebook ile ilgili olarak sade bir tanımla hangi parametreler bu cihazların seçiminde rol oynuyor bir bakalım ve netbook ile notebook arasındaki farkları aşağıda özetlendiği şekilde tartışalım;

netbook lar genellikle küçüktür ve ağırlıkları notebook lardan daha azdır. Böylece seyahat esnasında taşımak ve kullanmak için daha uygundurlar.
netbook lar genellikle 7, 8, 9 ya da 10 inçlik ekran genişliğine sahiptirler ancak genel ebatlarda bir notebook ise 12,14,15,17 inç ve hatta daha büyük ekrana sahip olabilir.

netbook lar, notebook lardan daha az güç ve depolama alanı sunarlar ve böylece notebook lar ile aynı uygulamaları çalıştırma ya da aynı işletim sistemlerini kullanma kabiliyetine sahip değildirler. Bu cihazlar genellikle Windows XP ya da Linux işletim sistemlerini kullanırlar.
netbook lar (İnternet ve notebook bir kaynaşık sözcüğü) web sayfalarını izleme, e-posta yazma ya da okuma ve web uygulamalarını kullanmak gibi internet merkezli görevlere odaklanmışlardır.

netbook lar daha karmaşık görevler için kullanılabilirler ancak bu işlemler güçlü bir notebook tarafından yapılan işlemlere göre daha fazla zaman alacaktır çünkü netbook lar daha az güce sahip işlemcileri kullanırlar. Örnek olarak netbook lar videoları düzenlemek ya da formatlarını değiştirmek için kullanılamazlar.Şu anda CD sürücüsüne sahip olan bir netbook yok ve doğal olarak netbook lar vasıtası ile CD'leri oynatmanız ya da DVD izlemeniz mümkün değil. Bununla beraber bu tip dosyalarınızı netbook un sabit diskini kullanarak kullanmanız mümkün.

netbook lar genellikle notebook lardan daha ucuzdurlar. Fiyatları 350 USD ile 600 USD arasında değişir. netbook lar daha az elektrik kullanırlar ve doğal olarak notebook lardan daha uzun bir batarya ömrüne sahiptirler. Ayrıca netbook lar için her kullanımda 3 hücreli ya da 6 hücreli bataryalardan yararlanabilirsiniz.

Özetlersek netbook ' ların notebook 'lara göre özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Hafif ve kolay taşınabilir olmaları
Ağırlıkları 1 kilogramın altında ve ortalama olarak 3 kg ağırlığına sahip dizüstü bilgisayarlarına göre taşınabilme konusunda avantajları var.

Düşük güç tüketimi

netbook segmentindeki ürünlerin tamamı düşük güç tüketimi vaadediyor. Tabii bu ürülerin ucuz maliyetli olma düşüncesi, ürünlerin pil kapasitelerini de yansıyor. Pil kapasitesi iyi bir netbook ile bir dizüstü bilgisayara göre daha fazla çalışabilmesi kesin.

Kablosuz İnternet

netbook 'lar kablosuz internetin bütün nimetlerinden yararlanabilmek için taşınıyor.

Küçük boyutlar

Hemen hemen bir A4 kağıdının yarısı boyutundaki bu ürünler, her zaman yanınızda bulundurmayı kolaylaştırıyor.

Çabuk açılıp, çabuk kapanma

Katı halli disklerinin sayesinde netbook 'ları hemen başlatıp bir anda kapatmanız mümkün.

Ucuz fiyat

netbook 'ların fiyatları dizüstü bilgisayarlarına göre daha ucuz olan bu fiyat bu ürünlerin yaygınlaşmasını da sağlayacak.

Güvenlik

Dizüstü bilgisayarı kullanıcıları tedirgin eden şey, yanlarında taşıdıkları bilgisayarın hırsızların hedefi olma ihtimali. netbook 'lar ucuz fiyatlarıyla, 2. El pazarlarının olamayacağı kadar yaygın olacaktır. Bu durumda netbook kullanıcısının ürünü çaldırma kaygısı azalmakla birlikte, bu ürünleri internet amaçlı kullanıldığı için önemli verilerini ürünle birlikte kaybetme olasılığı da ortadan kalkacaktır. Ayrıca netbook kullanıcıları yanlarında rahatlıkla netbook larını taşıyabilecekler.

1 yorum:

  1. Laptop taşınabilir bilgisayarların ilk adı. Notebook ise bilgisayarı kucakta unutup uyuyduktan sonra kucağı yanan tiplerin istatistiksel olarak artması sonucu konulmuş yeni ad.

    ilk çıktgında laptop olarak çıkmıştır.LAptop dizüstü anlamına geldiği için kullnıcılar bunu dizüstünde kullnıyolardı geneldede ilk çıktıkların 14'' ekran bıyutundaydı.Americada bi kişi laptop kullanırken laptopun fazla ısınmasından dolayı dizinin üsüt tarafınada hafif yanmlar olmuş(NAsıl farketmediyse) Bunun üzerine dava acıyor ve davayı kazanıyor. Bunun üzerine laptop üreticeleri ürünlerini notebook adında cıkartıyor.
    Sonuç olarak arasında hiç bir fark yoktur....

    YanıtlaSil

Yukarıda özellikleri, incelemesi, resimleri, fiyatı veya yorumlarını okuduğunuz ürün ile ilgili sizinde değerli yorumlarınızı bekliyoruz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...