Playstation 3 incelemesi
Oyunlar, binlerce yıldır insanoğluna eğlence kaynağı olmuş ve hayatın vazgeçilmez öğelerinden biri haline gelmişlerdir. Zamanla teknoloji geliştikçe, oyunların değişimi de önü durdurulamaz bir ivmeye kapılmıştır. Bu süreçde, bilgisayarlardan, arcade sistemlerine ve oradan da konsol adını verdiğimiz, oturma odamızdaki oyun canavarlarına varan büyük adımlar atılmıştır. İlk bilgisayar oyunlarının baş göstermesinden sonra, 1971 yılında Nolan Bushnell ve Ted Dabney'in tarihin ilk arcade oyunu diyebileceğimiz "Computer Space"i yapmaları ile konsol dünyasının temelleri atılmıştır diyebiliriz. Seksenlerden günümüze kadar uzanan konsol oyunları tarihi, takip edilmesi neredeyse imkansız bir hızla ilerlemiştir. Bu kısa tarih dersinden sonra günümüz oyun sektörüne bir göz atacak olursak, konsol anlayışının, 1990 yılında Sony teknisyeni Ken Kutagari'nin 'PlayStation' adlı konsolun çalışmalarına başlamasıyla ne kadar değiştiğini görürüz. PlayStation ilk defa piyasaya sürüldüğünde 'Multimedya Eğlence Konsolu' olarak yapılmış ve hem müzik dinleyebileceğimiz, hem oyun oynayabileceğimiz, hem de bilgisayar-video datalarını okuyabileceğimiz bir alet olarak tasarlanmıştı ve 'konsol' mantığını bambaşka bir boyuta taşımıştı. Sony'nin bu en çok satan konsolu zaman içerisinde kendini yenilemeyi bilmiş ve en az ilki kadar konuşulacak olan PlayStation 2 ile yine oyuncuların gönlünü fethetmişti. PlayStation 2'nin büyük başarısı diğer konsol firmalarını da hareketlendirmiş ve piyasalara daha iyi ve daha kaliteli oyun makinaları çıkmaya başlamıştı. Günümüzde, konsollar arası rekabet Next Gen dediğimiz yeni dönem konsollara taşınmıştır. İşte bu yazıda, seneler önce sektörün yapısını değiştiren firma Sony'nin geçtiğimiz günlerde Japonya'da satışına başladığı, yeni dönem 'Multimedya ve Eğlence Konsolu' PlayStation 3'ü daha yakından tanıyacağız.
Hangi Konsol Daha İyi?
PlayStation 3'ün genel içeriğini anlatmaya başlamadan önce başka bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Eminim ki bir çok oyun severin en çok merak ettiği şey, şu anda piyasanın öncüsü iki firmanın, Sony ve Microsoft'un konsollarından hangisinin daha iyi olduğu ve hangisine yatırım yapmanın mantıklı olduğu sorusunun cevabıdır. Açık ve net bir şekilde şunu söyleyebilirim ki okuyacağınız yazıda bu karşılaştırmayı bulamacayacaksınız. Fakat bu konuda söylemek istediğim bazı şeyler var. Bir çok web sayfasında onlarca yazı okuyacaksınız ve diğer oyun severlerin yorumlarını göreceksiniz. Eminim tamamen farklı fikirler ve düşüncelere tanık olacaksınız ve bazen kafanız karışacak. Bu karmaşayı biraz basite indirecek ve kafanızı rahatlatacak şu dediklerime kulak verin lütfen. Her iki sistem de çok güçlü ve çok başarılı. Her ikisinin de teknik olarak birbirlerine göre zayıf noktaları ve daha güçlü olduğu yerler var. Sonuç olarak dikkat etmeniz gereken en önemli şey alacağınız konsolun size sunduğu hizmet ve oyunların size hitap edip etmediği. Özellikle şu aralar bazı sitelerde insanların, PlayStation 3'ün çok pahalı olduğunu ve buna rağmern 360 ile aynı kalitede oyunlara sahip olduğunu okuyacaksınız. Bu açık provakatif yorumlardan kaçınmanızı tavsiye ederim. Çünkü yazımın ilerleyen kısımlarında da okuyacağınız gibi PS3 Blue-Ray Player özelliğine sahip ve HD kalitesinde film izleme imkanı sunuyor sizlere. Diğer yandan 360, DVD driver ile geliyor ve fakat bizlere ilaveten alabileceğimiz HD-DVD (diğer HD kalitesinde görüntü sağlayan sistem) okuyucusunu sunuyor. Fiyatı ise 200 $. Sonuç olarak 360'a HD driver'ı ekleyip hesapladığınızda iki konsolun fiyatı yaklaşık olarak aynı oluyor. Buradaki en büyük fark Sony, Blue-Ray'i sadece film izlemek için değil aynı zamanda oyun formatı olarak da seçmiş olması. Bu sebeple 360 gibi ayrı olarak değil, alacağınız paketin içerisinde geliyor. Peki bu satış tekniği olarak yanlış mı? Tabii ki hayır, sadece farklı bir strateji. Çünkü Sony, Cell Procesor'ün asimetrik çalışma yapısını, oyun firmalarının gelecekte daha iyi kavrayıp, Blu-Ray'in 50 gigabyte'lık kullanım alanını sadece oyun ara filmlerinde değil, oyunun ta kendisinde kullanıp diğer konsollarla arasında fark yaratacağına inanıyor. Bu demektir ki şu anda iki konsol da bizlere birbirlerine çok yakın bir hizmet sunuyor. Fakat uzun vadede iki konsolun stratejileri farklı ve neler olacağını ilerleyen zamanda göreceğiz. Bu rekabet biz oyunculara yarıyor tabii ki. Daha güzel ve daha zevkli oyunlar bizleri bekliyor.
Netliğe Kavuşan Bazı Sorular
Konsollar arası farklar hakkındaki bu ufak yorumumdan sonra artık konumuza, ihtişamlı PlayStation 3'e geri dönelim isterseniz. Sony yaklaşık iki senedir bizlere değişik ve net olmayan bilgiler verdi PS3 hakkında. İlk olarak rengi ve dizaynı hakkında bir kaç değişik olası tasarım çalışmaları gördük. Bunlar arasında beyaz ve gri PS3 ve bumerang şeklindeki controller'ı hepiniz hatırlarsınız. Fakat sonunda siyah ve kibar, biraz geleceğin tasarımı, biraz da eski konsolun şekline yakın bir dizaynda karar kılındı. Önümüzdeki dönemde değişik renklerin geleceğini düşünüyoruz. Controller ise gelen ağır eleştiriler sonucunda PS2'nin yadigar Duel-Shock dizaynına geri döndü. Fakat tabii ki bazı değişikliklerle. Bunun dışında netleşen başka bir konu ise fiyat seçenekleri idi. PlayStation 3 iki farklı fiyat etiketi ile piyasaya çıktı. 600 $ değerindeki 60GB PS3 ve 500 $ değerindeki 20 GB PS3. Bu iki seçenek arasında sadece bir kaç değişiklik var ve biz yazımızda 60GB versiyonunu inceleyeceğiz. Birinin 60GB'lık harddiskle diğerinin 20GB'lık harddiskle gelmesi dışında aralarındaki farkları bir tablo ile göstermek istiyorum. Bunlar dışında tamamen aynı özelliklere sahipler. Konuyla ilgili screenshot'lara klikleyerek konsolun ön ve arkadan görünüşlerini ve hangi girişin ne işe yaradığını görebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yukarıda özellikleri, incelemesi, resimleri, fiyatı veya yorumlarını okuduğunuz ürün ile ilgili sizinde değerli yorumlarınızı bekliyoruz.