10 Ağustos 2010 Salı

i phone 4 incele

Performans
iPhone 4 ile ilgili merak edilen diğer bir konu da özellikle uygulamaları çalıştırırken ki hızı ve performansı. iPhone 4, iPhone 3GS'e göre yaklaşık 2 katı daha fazla hafızaya (512MB RAM) ve daha hızlı bir işlemciye sahip. Bu da arka planda çalışan uygulama sayısı arttıkça ya da, yüksek hafıza gerektiren uygulamaları çalıştırmada iPhone 4'e büyük avantaj sağlayacak.
iphoneturkey_biz_iphone3GS_memory iphoneturkey_biz_iphone4_memory
Fakat mevcut uygulamaların açılış hızlarını baz alarak yaptığım testlerde, iPhone 4'ün 3GS'e göre aşırı bir üstünlüğünü göremedim. Muhtemelen bunun sebebi, mevcut uygulamaların iPhone 3GS'e göre optimize edilmiş olması. Örneğin aşağıdaki videoda yer alan testte, App Store'un popüler oyunlarından biri olan Angry Birds'ün iPhone 4 ve iPhone 3GS'teki açılış süresini karşılaştırdık.

iPhone 4 vs. iPhone 3GS Hız Testi
Videoda ekranın üst tarafında yer alan iPhone 4, görüldüğü gibi iPhone 3GS'e göre sadece 1 saniye gibi farkla açılışını tamamladı. Benzer şekilde cihazın açılış sürelerini de karşılaştırdığımda iPhone 4'ün sadece 1-2 saniye daha hızlı açıldığını gördüm. Fakat geçen sene iPhone 3GS'i, iPhone 3G ile  karşılaştırdığımızda, performans ve hız farkı çok daha fazlaydı.
Fakat sanırım iPhone 4'ün gerçek performansını, iPhone 4'e özel geliştirilmiş uygulamalar yaygınlaştıkça göreceğiz.
HD Kalitesinde Video Kayıt
iPhone 4'ün en önemli özelliklerinden biri de 5MP'lik kamerası sayesinde HD kalitesinde yani yüksek çözünürlükte (720 p) kayıt yapabilmesi. Gerçekten de iPhone 4'ün çektiği videolar yüksek çözünürlükte. Aşağıda iPhone 4 ile çektiğim örnek bir video mevcut. Fakat video paylaşım siteleri yüklediğimiz videoları optimize ettiği için aşağıda gördüğünüz, videonun orijinal hali değil.

iPhone 4 Test Video
Normalde videonun orijinali çok daha iyi kalitede. Bu yüzden isterseniz, 15 saniye uzunluğunda ve yaklaşık 21MB. büyüklüğündeki yukarıdaki videonun orijinal halini bu linki kullanarak bilgisayarınıza indirebilir ve iPhone 4 ile çekilen videoların ne kadar kaliteli olduğunu yakından görebilirsiniz.
iMovie
iPhone 4 ile bu kadar kaliteli video çekme imkanına kavuşunca, Apple da Mac kullanıcılarının yakından tanıdığı ve benim de MacBook'umda çok severek ve beğenerek kullandığım iMovie uygulamasını iPhone'a taşımış. iMovie'nin en büyük özelliği de, çok kolay bir şekilde videolarımızla oynama imkanı sunması.
iphoneturkey_biz_iphone4_movie_02
Örneğin iPhone 4'ümüze App Store'dan yüklediğimiz 4.99$'lık iMovie uygulaması ile, çektiğimiz videolara kolayca müzik veya tema ekleyebiliyoruz. iMovie uygulamasının içinde çok güzel hazır temalar bulunuyor. Benim en beğendiğim tema ise çektiğimiz videonun konumunu da haritada işaretleyebildiğimiz "Travel" teması.
iphoneturkey_biz_iphone4_movie_01 iphoneturkey_biz_iphone4_movie_03
iMovie ile iPhone'un kendi video uygulamasında olduğu gibi videoları istediğimiz gibi kesip kısaltabiliyoruz. Ayrıca temanın özelliğine göre videoya Başlık (Title) ekleyebiliyoruz.
iphoneturkey_biz_iphone4_movie_04 iphoneturkey_biz_iphone4_movie_05
Son olarak iMovie ile hazırladığımız videoları yine Albüm altına istediğimiz çözünürlüğü seçerek kaydedebiliyoruz. Aşağıda da benim yukarıdaki örnekte paylaştığım videonun iMovie ile tema, müzik ve lokasyon ekleyerek hazırladığım  bir versiyonu mevcuttur.

iPhone 4 iMovie Test Video
Bu arada iMovie uygulaması sadece iPhone 4'lerde çalışabiliyor ve şu an için Türkiye App Store'unda yer almıyor. Muhtemelen yakın zamanda tüm ülke store'larında satışa sunulacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yukarıda özellikleri, incelemesi, resimleri, fiyatı veya yorumlarını okuduğunuz ürün ile ilgili sizinde değerli yorumlarınızı bekliyoruz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...